ALIVE Ledarskap
  • START
  • OM....
    • Min Story
    • Mina Kunder
    • ALIVE Metoden
  • ALIVE LEDARSKAP
    • ALIVE LEADERRSHIP
    • ALIVE Ledarskaps Coaching
    • ALIVE utbildningsprogram >
      • ALIVE Licensierad Ledarutbildning
      • ALIVE Hästunderstödd Coaching
      • ALIVE Handledareutbildning
      • ALIVE Coachutbildning
    • ALIVE RETREAT
    • ALIVE Circle
  • KALENDER
  • KONTAKT
  • SISTERSHIP CIRCLE
  • Blog
  • Integritets Policy

ALIVE- BLOG

Upplev fördelarna med upplevelsebaserat lärande

3/2/2016

1 Comment

 

Varför satsar företag och organisationer på formell träning och utbildning, när den största delen av lärandet sker genom upplevelser och informellt lärande?

Det finns många olika sätt att lära sig saker på. Du kan läsa en bok, delta på ett intressant seminarium eller gå på kurs. Du kan lära dig från andra, din chef, dina kollegor eller din coach och du kan lära dig genom att göra och uppleva på jobbet eller någon annanstans. Det sist nämnda kallar vi för upplevelsebaserat lärande. I den strukturerade formen handlar det om att göra, reflektera, utvärdera och använda. Det upplevelsebaserade lärandet inkluderar alla aktiviteter som skapar en möjlighet att lära från misstag, framgång och allt där i mellan som erbjuder en möjlighet att överföra lärandet till arbetsplatsen.
 
Idag har 70:20:10 modellen för hur lärande och kunskaps-överföring går till på en arbetsplats fått ökande popularitet. Baserat på teknologi och en förändrad människosyns har det upplevelsebaserade lärandet blivit mer konkret och mätbart. 70:20:10- modellen föreslår att:

  • 70 % av lärandet på en arbetsplats sker genom på-jobbet upplevelser
  • 20 % av lärandet på en arbetsplats sker genom människor (t.ex. chefer, kollegor, mentorer och coacher)
  • 10 % av lärandet på en arbetsplats kommer från formell träning (t.ex. seminarier, kurser, fack litteratur etc.)
 
Det intressanta är att trots att vi idag kan styrka att det stora lärandet sker i 70:20 delen genom upplevelser och andra människor så satsar företag och organisationer i första hand på formell träning, där den minsta delen av kunskapsöverföringen sker, dvs kurser, seminarier och böcker.

Som ledare stödjer du andra att lämna komfortzonen

​70:20:10 modellen har under åren fått en del kritik på grund av sina brister i empiriska data och osäkerheten omkring var den kommer ifrån. Ansvariga för lärande och utveckling på en del företag ser införandet av 70:20:10 modellen som ett hot, eftersom risken är att man förlorar kontrollen över lärandet i organisationen. En sådan inställning kommer inte förhindra att 70 och 20 händer i organisationen oavsett.
 
Frågan är hur din organisation kan stödja och möjliggöra det upplevelsebaserade lärandet på jobbet, med hjälp av tekniken och ett nytt synsätt på lärande och utveckling?
 
När du kommer på en kurs i ledarskaps- eller teamutveckling med ALIVE- metodiken och hästar, lämnar du oundvikligen din komfort zon. Utanför komfort zonen möter du dina rädslor, öppnar upp för utveckling och lärande och stärker det du redan har inom dig. Du lär dig stödja dig själv och andra att lämna komfort zonen genom att förstå värdet av att kommunicera autentiskt, att lyssna, att uttrycka tydliga intentioner, att ha medvetenhet om värderingar och att vara effektiv i hantering av egen och andras energi.

Hur vi skapar en lärande organisation

​Har vi inte rätt kompetens i organisationen så blir vi lätt omsprungna. Frågan är då ska vi satsa på formell utbildning eller på upplevelsebaserade utbildningar för individerna i organisationen och teamen. Det som är bra med traditionell klassrumsbunden utbildning är att den ger någon form av konkreta bevis på att personalens prestationer backas upp med en officiell certifiering. Den är även bra för individen som får en ny kurs att lägga till i sitt CV som i bästa fall höjer marknadsvärdet.
 
Hur säkerställer vi att kompetensen stannar kvar i organisationen med denna typ av formell utbildning?
 
För ett antal år sedan lanserade Peter Senge uttrycket ”den lärande organisationen” i sin bok ”Den femte disciplinen”. Där diskuterade han allt från hur man skapar en lärande miljö, ett bra samtalsklimat till hur man överför kompetens i teamet och mellan grupper. Det som Peter Senge var inne på för ett antal år sedan gäller mer än någonsin idag. Det skapar en större möjlighet för utveckling om vi drivs av gemensamma mål och värderingar, är engagerade och tar ansvar. Det skapar bättre förutsättningar om ledarskapet är motiverande och ger tydlig feedback som bidrar till individernas växt och utveckling. Det blir effektivare team om alla tar ansvar, delar med sig, är öppna och ärliga och stöttar varandra. Har vi inte ett starkt dagligt lärande tillsammans i teamet blir vi snart omsprungna.
 
Med upplevelsebaserat lärande ALIVE-metodiken tillsammans med en flock hästar skapar vi grunden för ” den lärande organisationen”.  Vi utbildar ledare som tillåter och inspirerar istället för att styra och kontrollera. Ledare och team som utmanar uppmuntrar, och som lär sig från sina misstag, och som ökar kreativiteten och skapar resultat med mindre ansträngning.

Skillnaden mellan att lära inifrån och ut jämfört med utifrån och in

För ett företag eller en organisation är det självklart viktigt att personalen är väl insatt i relevanta kärnkompetenser och affärskritiska färdigheter. Det konventionella sättet att säkerställa denna kunskap är att överföra den utifrån och in, med fokus på utbildningen, innehållet, uppgiften och lärarens kompetens. Resultatet blir mätbart och förutsägbart, men inte anpassat till individens förmåga att ta till sig och omsätta lärandet. Olika individer lär på olika sätt.
 
Det upplevelsebaserat lärande innebär att individen lär sig inifrån, genom att ta eget ansvar i lärandeprocessen göra, reflektera, utvärdera och använda. Det anpassas efter individens lärande stil, preferenser och inriktning och ger bättre förutsättningar än konventionell utbildning att skapa positiva känslomässiga effekter, som självförtroende, självkänsla och känsla av värde och mening.
 
“I don´t think people are looking for the meaning of life as much as they are looking for the experience of being ALIVE” JOSEPH CAMPELL

Vi föreslår ett blandat lärande med fokus på det upplevelse-baserade

I den upplevelsebaserade utbildningen är deltagarens personliga utveckling och reflektioner centrala. För att sätta ledarskaps- och teamutveckling i ett organisatoriskt sammanhang, läggs stor vikt på ett anpassat språk och kommunikationen i lärande processen. I en ALIVE utbildning är kommunikationen coachande och utbildningen leds av coachande ledare. En coachande ledare vägleder individer och grupper att vara och göra bättre på sina egna villkor, i det sammanhang hen befinner sig i.
 
För att stödja och möjliggöra det upplevelsebaserade lärandet i företag och organisationer, utbildar vi coachande ledare i den coachande ledarens 10 grundkompetenser i det Coachande ledarskapsspelet.  Här använder vi tekniken i ett unikt e-lärande koncept som är baserat på gamification.
 
Fördelarna med ett blandat lärande med fokus på det upplevelsebaserade är:
 
1. Förbättrade utbildningskostnader och ROI 
Att tillverka utbildnings material tar tid och kostar pengar. I en upplevelsebaserad utbildning med hästar levererar vi ett neutralt rum för utveckling, med avseende på ledarskaps- och teamutveckling, och ni skapar innehållet utifrån vad ni behöver arbeta med just nu.
 
I Alive-metodiken möter vi oss själv som vi verkligen är, genom mötet med hästen. Hästen speglar våra beteende och ger oss feedback direkt utan att döma. Att överföra samma kunskap genom teoretiska koncept och rollspel är inte lika effektivt. Hästen fungerar som en katalysator och visar på ett påtagligt sätt vad som behöver stärkas hos individen eller teamet, och som en accelerator genom att skyndar på utvecklingsprocessen avsevärt.
 
Det coachande ledarskapsspelet är webbaserat med tillgång i realtid via internet och sparar både tid och resekostnader.

2. Både strukturerat och anpassningsbart
ALIVE- metodiken i sig är en lärande struktur som tillåter mycket individuell anpassning. Det coachande ledarskapsspelet är en struktur som utmanar och uppmuntrar till att lära över en bestämd tidsperiod.

3. Ökad behållning
På en ALIVE-utbildning lär vi oss på tre nivåer som ökar behållningen av kunskapen
  • Kinestetiskt lärande genom fysiska aktiviteter
  • Metaforiskt lärande genom symbolism och jämförande användningsområden
  • Metafysiskt lärande genom energier och samband
I en forskningsrapport från 1999 av Smolowe, Butler och Murray beräknar man att människor kommer ihåg endast 20% av vad de hör och 50% av vad de ser, medan vi behåller fullt ut 80% av vad vi gör. Detta är anledningen till att upplevelsebaserat lärande har en större ”klister effekt” och resulterar i mer genomgripande förändringar för både individer och organisationer än vad konventionella  utbildningar gör.
 
”I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand” CONFUCIUS
Picture
1 Comment
Randall Roberts link
28/10/2022 05:57:34 pm

Leader possible cell professional person. Movie vote government approach.

Reply



Leave a Reply.

    Bild

    Kerstin Weibull Lundberg

    VD och grundare av 3falls Coaching ALIVE Leadership
    reflekterar kring  ledarskap, team kompetens och utveckling,  och delar med sig av tips och tankar www.aliveleadership.com
    ​www.horseassistedcoaching.com

    Arkiv

    April 2020
    Mars 2020
    Februari 2020
    Februari 2016

    Innehåll

    Alla

    RSS-flöde

Om organisationen bakom  ALIVE-metodiken

Vi är konsulter och ledarskapscoacher med många års erfarenhet från företag och organisationer, som säkerställer att organisationer och individer får uppleva kraften i ett Intuitivt ALIVE ledarskap.
Läs mer om oss här

Kontakt

Träfallet AB
3falls Coaching 
Mariebergsvägen 75
741 92 Knivsta
​018-38 51 62

​info@3falls.com

Blogg

Få senaste blogginlägg direkt
ANMäl ditt intresse här
Picture
Copyright  3falls 2016
  • START
  • OM....
    • Min Story
    • Mina Kunder
    • ALIVE Metoden
  • ALIVE LEDARSKAP
    • ALIVE LEADERRSHIP
    • ALIVE Ledarskaps Coaching
    • ALIVE utbildningsprogram >
      • ALIVE Licensierad Ledarutbildning
      • ALIVE Hästunderstödd Coaching
      • ALIVE Handledareutbildning
      • ALIVE Coachutbildning
    • ALIVE RETREAT
    • ALIVE Circle
  • KALENDER
  • KONTAKT
  • SISTERSHIP CIRCLE
  • Blog
  • Integritets Policy